KATEGORIER AF RESSOURCER

gaarden

gaarden råder vi over ca. 26 ha jord inkl. skove og hegnede arealer til dyrene. Jorden er pr 07-2019 under omlægning til økologisk drift. Der er flere jordbundstyper – men overvejende let sandblandet jord på begge sider af et åløb. Arealerne er kystnære. Der er et stort antal solskinstimer.

Vi vil gerne stille jord til rådighed for imarksættere der har lyst til at afprøve ideer. Det kan være nye afgrøder, nye dyrkningsmetoder – eller man kan ganske enkelt starte en produktion op før man går ud og investerer i egen jord.

gaarden rummer både det gamle landbrugsmuseum Melstedgård og det moderne Madkulturhus. gaarden drives som et partnerskab mellem museet og Gourmet Bornholm (som er en sammenslutning af lokale fødevareproducenter og restauratører). Derved er gaarden ikke kun et sted for kulturhistorisk formidling men også en base for fødevareudvikling og innovation. Se mere om gaarden på www.gaarden.nu

  • Jordlodder fra 100 m2 til 3 ha.  
  • Netværk med andre imarksættere (pt. 3 stk.).
  • Sparring med gaardens ansatte – både indenfor landbrug og fødevareinnovation.  
  • Mulighed for at låne/leje traktor – og vi kan formidle kontakt til andre med forskellige maskiner. 
  • Kurser på gaarden om fødevarer, innovation, formidling, eventmageri og meget mere.
  • Mulighed for produktdemo, høstmarked mm. på gaarden, – samt for at komme med i gaardens aktivitetskalender.
  • Mulighed for brug af gaardens to bålpladser og bålfaciliteter til arrangementer (ligger midt på arealet).

 

I 2022 er 11 projekter i gang. Og flere har vist interesse for at starte op.

Vinbønderne (Henrik 23291729)

De 5 kommende vinbønder har plantet over 1000 vinstokke på markerne. Drømmen er at producere frisk natur-hvidvin. De forventer at lave første prøveproduktion i efteråret 2022.

Kadeau (Emil 61301948)

Den kendte Michelin restaurant fra Sydbornholm supplerer deres egen lille urtehave med et større areal til spændende frugt, bær, spiselige blomster mm.

Stigs oliven (Stig 40261689)

Forsøg er i gang med dyrkning af oliven under det særlige gunstige bornholmske klima.

KalasBornholm (Christian 20116068)

Rabarber og stikkelsbær mm. til isproduktion. Fremover altså fra egen rabarber- og frugt-lund.

Svaneke brød (Kasper 40758411)

Frugt mm

Listedgård Morbærplantage (Anders +41 79 232 30 94)

De første 60 morbærtræer er podet med grene fra deres eget morbærtræ i Listed. Man arbejder for at bevare vores levende kulturarv. Og der er et gryende samarbejde med Bornholms Museum og Kalundborg Museum, om formidling samt registrering af historiske morbærtræer.

Foods Bornholm

Bornholmske planteproteiner fra et lokalt dyrkningsfællesskab, der stræber efter at producere 100 % plantebaserede fødevarer af højeste kvalitet efter økologiske principper.

Bornholms Ismejeri (Jonas 28492236)

Der anlægges i efteråret 2022 en kirsebærplantage. Målet er at producere bær som kan indgå isproduktionen i Svaneke.

Guldbæk & Braun (Thomas 29275964)

To mad- og plante-nørder sætter i 2022 gang i en skovhave med figner, spisekastanjer, svampe, frugt, vildhumle og mange vilde urter.

Skovhave- og højdekurvedyrkning (Micha 25214731)

Micha, Marco og Lavinia skal de kommende år dyrke nødder, frugt, svampe og grønt med fokus på bæredygtighed og biodiversitet.

Gaardens Genbank (Thomas 29275964)

Her samler, bevarer og opformerer gaarden selv vilde eller gamle kulturplanter. Disse gives videre til iværksættere, som kan genetablere dyrkning og produktudvikling af nye innovative produkter.

Udvalgte opslag